BYAR – FÖRENINGAR/KLASSER
LEVERANTÖRER
IDÉN BAKOM
RÖSTER
KONTAKT

Idén bakom Hem till Byn?

Det började med veteflätor och tulpanbuketter i mars 2020.

Coronan var i antågande och det var stendött på stan i Hässleholm.

Att jag stöd-köper en vetefläta och en bukett tulpaner gör ingen större skillnad men om fler köper så kan det kanske göra det, tänkte jag.

Så jag frågade mina grannar i Röke om någon var intresserad av att köpa om jag hämtade.

Och det var de!!!

Innan ens den där första veckan var slut så hade jag hämtat många veteflätor, tulpanbuketter och pizzor samt flera hundra frallor.

Sen rullade det på hela våren och sommaren. När hösten kom hade jag, i bakluckan på min bil, kört bröd och mat till Röke till ett värde av smått otroliga 82 000 kr!

Tiden fanns. För mig, som för många andra, försvann alla uppdrag ”över en natt”. Under 10 år hade jag jobbat med projektledning i samband med öppning av nya ICA-butiker. Där gick mitt jobb ut på att mängder av folk skulle komma till den nya butiken. Men mängder av folk ville ju ingen ha nu.

Gillar att jobba ideellt men på sikt skulle det ju inte fungera i den här omfattningen. Hur skulle man kunna hitta en långsiktig lösning för att få bröd och mat till Röke?

Det är ju vanligt att idrottsföreningar tjänar extra pengar på att spelarna, eller i ärlighetens namn ofta deras föräldrar, säljer kakor, godis, underkläder, lotter o s v.

Skulle Röke IF kunna hämta och lämna ut brödet mot en ersättning? Skulle restaurangerna själva kunna komma hit med maten? Skulle Röke IF kunna hjälpa till med att lämna ut den mot en ersättning?

Då skulle föreningen kunna tjäna pengar på något som folk vill ha, bidra till mer liv i byn och dessutom gynna lokala företag!

Skulle detta t o m kunna fungera i fler byar med Rökes förutsättningar?

Skulle detta kunna bli mitt nya jobb?

Så i september 2020 startade jag Hem till Byn, en förmedlingstjänst som ska knyta ihop lokala bagerier, restauranger och småskaliga butiker med föreningar eller skolklasser ute i byarna.

Tack Röke IF för gott samarbete! Tack alla kära, trogna kunder! Tack alla leverantörer för gott bröd och god mat!

Erfarenheter jag tar med mig i arbetet med Hem till Byn

Utbildade mig till bagare och konditor på gymnasiet och hjärtat klappar extra för små bagerier och konditorier och småskaligheten.

Drivit ICA-butik i 10 år och jag tröttnar aldrig på kundmöten.

Anställd som projektledare inom retail marketing i 10 år. Fått med mig nyttiga erfarenheter av att tillgodose flera parters intressen.

Som anställd och som egenföretagare, anlitats av ett 70-tal ICA-butiker runt om i Sverige i samband med deras nyöppningar.

Nyöppningarna har inneburit någon veckas vistelse i mängder av små städer och jag har slagits av hur tufft centrumhandeln oftast verkar ha det.

Föreningsmänniska, gillar när man hjälps åt för något man tror på och tycker är viktigt.

Som mamma och ”fotbollsmamma” har jag ofta funderat över det tokiga i att behöva köpa massa saker som jag inte vill ha.

Bott i stor stad och i mindre stad och tyckt att det har varit underbart att kunna gå ut och köpa bröd på morgonen och ta en hämtmat när inte orken att laga har funnits.

Sen 10 år tillbaka bor jag i Harastorp utanför Röke.

Många år sen den sista affären stängde i Röke och jag tror och hoppas att Hem till Byn fyller en del av det tomrummet och skulle kunna göra det i fler byar – välkomna till Hem till Byn!

LOU BJÖRNBERG